Szobi Szent László Plébánia

A szobi templom fényképe

Galéria

Esztergomi kirándulás a hittanosokkal

2013. június 20-án a szobi és letkési hittanos gyerekekkel kirándulni voltunk Esztergomban 30 fővel. /20 gyermek és 10 felnőtt/

A tanév végeztével érdekes és szemet, lelket gyönyörködtető utat szerveztünk a gyermekek számára.

Célunk a közös együttlét és szórakozáson túlmenően az volt, hogy lássák a gyermekek milyen gazdag, évszázadokon átívelő művészeti kincsestár őrzi a hívő keresztények hódolatának emlékét Teremtőjük iránt. Ennek érdekében elsőként a Keresztény Múzeumot tekintettük meg. A nagy melegben jól esett a hűvös termek légkörében hallgatni a színvonalas tárlatvezetést.

Láthattunk 15-16. századi táblaképeket és faszobor gyűjteményt, amelyekről megtudhattuk, hogy a török uralom előtti korból származó ritka műkincsek.

A Múzeum gyűjteményében megnézhették a gyerekek még a festett és faragott oltártöredékeket, szárnyasoltár-töredékeket, valamint a garamszentbenedeki bencés apátsági templomból származó oltár-együttest, a csodálatos Úrkoporsót és a későközépkori magyarországi művészet legszebb művét a selmecbányai Mária templom főoltárához 1506-ban készült négy passiójelenetet.

Nyomatékkal hívta fel a figyelmet Béla atya az osztrák vagy magyar festőtől származó képre: A lélek tévelygései címmel!

Megtudhattunk azt is, hogy milyen hatalmas, évekig tartó munkát vett igénybe egy-egy bibliai jelenetet, vagy jeleneteket ábrázoló gobelin elkészítése.

A Főszékesegyházi Kincstár

A Főszékesegyházi Kincstár megtekintése volt a következő állomás. Lenyűgöző egyházi liturgikus tárgyakat láthattunk itt: kelyheket, kereszteket, úrmutatókat, ereklyetartókat és miseruhákat, liturgikus textilanyagokat. A gyerekek láthatták a gyűjteményben a magyar királyság uralkodói beiktatásain használt különféle arany és ezüst eszközeit, az esztergomi érsek szerepéhez tartozó kiegészítő ötvöstárgyakat és liturgikus textileket. Az első teremben a XIV-XX. század liturgikus textíliáinak ámulatba ejtő darabjait szemlélhettük, firenzei, velencei, francia bársonybrokát anyagukat, látványos drágakövekkel és igazgyöngyökkel kivarrt, domború plasztikus hímzésekkel ékesítve azokat.

A kiállított műtárgyak a szentmisék szertartásának eszközei voltak, láthattunk az ország legnagyobb gótikus mise-kelyhét, Zsigmond császár szarvserlegeit, Mátyás király arany kálvária-keresztjét, Pázmány Péter ezüst-ébenfa úti oltárát, Lotharingiai Károly barokk miséző készletét, Ferenc József császárnak készült olajtartót, és még sorolhatnám. Megcsodálhattuk az egyházvezetői méltóság szimbólumainak gyűjteményét, valamint a pásztorbot kollekciót, és a lányokat igen csak elragadtató püspöki gyűrű gyűjteményt.

A kincstár termeiből a „Panoráma-terembe” érkeztünk. 123 méterrel a Duna felett lenyűgöző kilátást nyújtó 11 méter széles és 6 méter magas ablak előtt csodáltuk a Dunakanyart, a várost és a Mária Valéria hidat. A teremben a Bazilika tervezőinek portréit, építészeti terveket és maketteket is láthattunk.

Kirándulásunk zárásaként valamennyien hálásak voltunk Béla atyának, aki folyamatosan a gyerekek érdeklődésének középpontja volt, mert vendégei lehettünk egy fagylaltra!

A látottak úgy érzem, a gyerekek számára is maradandó emléket és élményt adtak.

Köszönet illeti felnőtt kísérőinket is.

Kantóné Durján Mónika
Hitoktató